Meer dan ooit genieten we massaal van de lentezon, die zich de afgelopen weken veelvuldig liet zien. Onder meer doordat wereldwijd de luchtvaart nagenoeg stilstaat, profiteren zonnepanelen daar ook maximaal van. Dat blijkt uit data-analyse van SunData.
Zowel op de grond als in de lucht is er minder verkeer. En ook de industrie produceert minder luchtvervuiling. En dat is goed nieuws voor zonnepaneeleigenaren. NU.nl schreef vorige week al: “Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, heeft Nederland vrijwel uitsluitend heldere hemels. Hoewel de lentezon nog relatief laag staat, heeft dat deze maand al tot meerdere productierecords geleid. Zondag 5 april werd een productiepiek van 4,96 miljard watt bereikt.”
Langjarige data-analyse: weerrecord vanaf 21 maart 2020
Lex Schiebaan, co-founder van Sundata, ziet diezelfde trend in de data die SunData registreert en analyseert: “Ik heb eerst de data (1 maart t/m 10 april) van alle KNMI weerstations in Nederland in de periode 2000 tot en met 2020 naast elkaar gezet. De blauwe lijn symboliseert het gemiddelde, de groene lijn geeft 2020 weer. Je ziet: sinds 21 maart hebben we prachtig weer.”
Zonstraling 1 maart t/m 10 april van 2000 t/m 2020, gemeten door KNMI.
Minder condenssporen door minder vliegverkeer
Schiebaan: “Enerzijds is het natuurlijk puur toeval dat het zo lang zo mooi weer is. Maar het lijkt geen toeval dat we zo vaak de hoogste dag instraling hebben, oftewel de zonne-energie die op het aardoppervlak gemeten wordt.”
Op 17 maart legde het ministerie van Buitenlandse Zaken strengere reisbeperkingen op: reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is. Minder vliegverkeer, minder luchtvervuiling en minder condenssporen waren het logische gevolg. Met als resultaat: strakblauwe hemels.
“Tussen 21 en 26 maart zagen we zes opeenvolgende dagrecords, en daarna nog eens drie dagrecords.”
Alleen de zon is niet genoeg
Natuurlijk hebben we ‘geluk’ dat het lenteweer zo mee zat de afgelopen weken. Maar een zon die stralend schijnt is op zichzelf staand niet genoeg voor een recordomzet aan opgewekte zonne-energie (lees daarover ook de blog "Een zonuur is leuk voor een weerbericht. Maar zonnepanelen hebben er niets aan"). Ook parameters als temperatuur, wind, neerslag en bewolking hebben daar effect op. Evenals de oriëntatie en helling van zonnepanelen.
61% meer opbrengst eind maart
Het solar management systeem van SunData verzamelt elke dag op grote schaal data uit zonne-energiesystemen. En houdt rekening met al die parameters. Daarmee breng je onder meer de opbrengst van zonnepanelen in kaart. Vergelijk je 2020 met vorig jaar per decade (een periode van 10 dagen), dan valt direct de piek van eind maart op. Schiebaan: “Zoals je ziet scoort die piek gigantisch met maar liefst 61% meer opbrengst. Ook andere decades laten een stuk meer instraling zien.”
Opgewekte kWh per decade, 1 maart t/m 10 april 2020, gemeten door SunData.
De beste score van de afgelopen twintig jaar
Maar: er zijn altijd variaties tussen jaren en seizoenen. Soms schijnt de zon sowieso wat meer of minder. Zo zie je in de grafiek hierboven ook begin maart – toen het vliegverkeer nog niet zo drastisch gekelderd was – een verhoogde instraling. Dus zetten we het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, gemeten door de KNMI weerstations, erbij in de grafiek. Schiebaan: “Dan zie je écht dat 21-31 maart extreem goed was en 1-10 april ook.”
Zonstraling (kWh/m2) per decade, 1 maart t/m 10 april 2020, gemeten door SunData met in blauw het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar (data: KNMI).
“130 miljoen euro aan gemiste stroom”
Wat brengen die hogere opbrengst van zonnepanelen nu in de praktijk op? Daarover schreef Vincent Dekker in zijn column voor dagblad Trouw. Hij geeft een gedetailleerd kijkje in zijn eigen keuken – van zonnepanelen welteverstaan. Een fragment:
“Dat vliegen kost ons alleen in Nederland nu al 130 miljoen euro per jaar aan gemiste stroom. Door steeds meer zonnepanelen en steeds meer vliegtuigen wordt dat heel snel veel meer.”
De Europese Commissie wil het EU-inreisverbod voor niet essentiële reizen met verlengen tot 15 mei 2020. SunData verwacht dat de trend van verhoogde opbrengst voor zonnepanelen daardoor ook doorzet. Of dat in de praktijk écht gaat gebeuren, zal alleen de data ons achteraf kunnen bewijzen.
Hoe weet je of zonnepanelen goed werken?
De algoritmes van SunData brengen alle factoren in kaart en bepalen de verwachte opbrengst. Ook vergelijkt het solar management systeem de gerealiseerde opbrengst met deze verwachting. Signaleert het systeem een verschil in data? Dan trekt het aan de bel. Hierdoor kun je met vooruitziende blik inspringen voorkomen dat klanten zonne-energie mislopen. Goed voor het milieu, de portemonnee van klanten én jouw klantenservice. Meer weten? Mail ons op info@sundata.nl of bel 030-207 2786.